Händelser i Vardagslivet med Prinsen

Hoppas något kan roa Dig.

måndag 23 januari 2012

HJÄLP I EN NÖDSITUATION



12 minuter sedan  
Sari Rantila  Låt oss säga att du kommer hem (ensam naturligtvis) efter en ovanligt hård dag på jobbet. Du är riktigt trött, orolig och frustrerad. Plötsligt börjar du att känna en svår smärta i bröstet som börjar sprida sig ut i din arm och upp i din käke. Du är i ditt hem ensam men bara 2 mil ifrån närmsta sjukhus. Men du inser att du inte kommer att kunna köra så långt Du har fått utbildning i HLR, men den personen som lärde ut det berättade inte hur man gör det på sig själv! Eftersom många mäninskor är ensamma när de drabbas av en hjärtinfarkt och utan hjälp så har dessa personer bara ca 10 sek på sig innan de blir svimfärdiga och sedan förlorar medvetandet. Därför är det viktigt att sprida följande kunskap! Under tiden man larmar 112 att göra följande: Man kan rädda sig själva genom att ta ett djupt andetag och sedan hosta mycket kraftfullt. Och sedan upprepa detta varannan sekund, tills hjälp anländer. Det djupa andetaget gör att lungorna får syre och hostans rörelse ”kramar” till hjärtat så att blodet hålls i cirkulation. Hostan kan göra att hjärtat återfår normal rytm. På detta sätt ökar chanserna till att man hinner till sjukhuset i tid! Dela detta till så många som möjligt! Kanske just din delning räddar ett liv?



Sari tyckte jag skulle sätta det på min logg på FB. men då når det längre ut med att ta in det på ett inlägg.




Egenvård vid matförgiftning

Det finns ingen behandling mot själva förgiftningen. Det enda du kan göra är att försöka lindra symtomen.
Om du kräks mycket och har rikliga diarréer är det bra att dricka vätskeersättning eftersom kroppen, förutom vätska, även förlorar salter. Det är viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket.Vätskeersättning för vuxna kan du blanda själv eller köpa på apoteket. Till barn är det viktigt att välja apotekens färdigblandade vätskeersättning.
Du tillgodogör dig vätskan bäst genom att dricka i små portioner med täta mellanrum. När diarréerna avtar kan du börja äta som vanligt igen. Men fortsätt att dricka rikligt så länge avföringen är lös.





Så undviker du att smittas av influensa och andra förkylningsvirus

Här får du några enkla råd om vad du kan göra för att undvika att bli smittad av eller smitta andra med influensa.
Se filmen om hur du skyddar digIllustratör: Svenska GrafikbyrånVisa film
Du kan minska smittorisken genom att:
  • tvätta händerna ofta. Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt
  • tvätta händerna innan du rör vid ögon, näsa och mun
  • undvika nära kontakt med personer som du vet är sjuka
  • hosta eller nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk som du genast slänger i en soppåse
  • vistas mycket utomhus.
Artikeln uppdaterad: 2011-09-08
Det kan ju vara bra att veta hur man ska bete sig i en primär situation.

Kloka Listan

Kloka Listan innehåller läkemedel som landstinget rekommenderar vid vanliga sjukdomar. De har valts ut av Stockholms läns läkemedelskommitté för att de är effektiva, säkra och prisvärda. Stockholms läns läkemedelskommitté är helt fristående från läkemedelsindustrin. Alla som deltar i urvalet av rekommenderade läkemedel jävsgranskas årligen inför arbetet med Kloka Listan.

3 kommentarer:

  1. Ja vad gör jag i en nödsituation när jag inte har något intressant att förtälja.

    SvaraRadera
  2. Så bra att skriva om vad man ska göra vid nödsituation, då man är ensam och misstänker hjärtinfarkt. Tyvärr får kvinnor ofta en s k "tyst hjärtinfarkt" som syns efteråt. Själv håller jag på och sänker kolesterolet genom att äta mycket gröt, en g per dag, quinoa och havregrynsgröt är favorit just nu. Jag får absolut inte fortsätta med LCHF, det var efter det som jag fick högre kolesterol. Så nu har jag också fått kolesterolsänkande. Däremot har jag gått ned ca 7 kg på ett år. Har 7 kg kvar men det får inte gå fort, det börjar hänga och skrynkla här o där. *fniss* Du beskriver så fint dina resor, London, har jag läst. Men har inte kunnat kommentera. Hoppas detta kommer fram.
    Trevlig måndag kväll!
    kram

    SvaraRadera
  3. Bra och kloka råd som jag sparar i min egen "kloka lista" :-)

    SvaraRadera